The (INGREDIENTS) WE NEED FOR TIKA BOTI


1. Half kg of fish meat (cut into square pieces of one square inch)


 2• A cup of vinegar


 3• Yogurt 125 gms (beaten)


 4• lemons a number


 5• Salt, cayenne pepper to taste


 6• Ghee 75 grams


 7• garlic 8 cloves dried coriander and white cumin each pinch of tea


 8• Cloves 2 tsp Cinnamon 1 inch piece


 9• or 2 inch piece (all these items are ground)


 10• Mix ground garam masala one tea bag.


RECIPE FOR TIKA BOTI :


  Mix the herbs with salt and garlic in vinegar and leave for one and a half to two hours. Now pour 3 cups of water in a pot and boil it by adding cloves, cinnamon and herbs. When the herbs are half wet, drain the water and remove it. Mix all the ground masala in curd and mix well on half the herbs. Now put the herbs on a skewer and fry the Dhakta with a little ghee on the sides. Squeeze lemon over this taka boti and serve with salad and chutney. You can also add fried potatoes and onion sticks.


SOME FACTS ABOUT TIKA BOTI :


Tikka boti, otherwise called chicken tikka or baked chicken tikka, is a famous dish in South Asian cooking, especially in India and Pakistan. Here are a few realities about tikka boti:


Beginning: Tikka boti has its underlying foundations in the Indian subcontinent and is vigorously affected by Mughlai food. It is accepted to have started in the northern locales of India, especially Punjab.


Planning: Tikka boti is ordinarily made by marinating boneless chicken pieces in a combination of yogurt and different flavors. The marinade frequently incorporates fixings, for example, ginger, garlic, red bean stew powder, cumin, coriander, turmeric, and garam masala. The marinated chicken is then speared and barbecued or prepared until cooked and somewhat scorched.


Cooking strategy: Generally, tikka boti is cooked in an oven, which is a customary dirt broiler. The extreme intensity of the oven gives the chicken a smoky and burned flavor. Notwithstanding, it can likewise be cooked on a barbecue or in a broiler at high intensity.


Reduced down pieces: Tikka boti is ordinarily cut into little, scaled down pieces prior to marinating and cooking. This takes into consideration in any event, cooking and simple utilization.


Heat: The degree of zestiness in tikka boti can change contingent upon individual inclination. A few recipes might utilize milder flavors, while others can be very hot and fiery. It is frequently presented with mint chutney or yogurt sauce to assist with adjusting the flavors.


Flexibility: While chicken tikka boti is the most widely recognized variety, the expression "tikka" can likewise allude to different meats like hamburger, sheep, or even paneer (a sort of Indian cheddar). Each kind of tikka has its own exceptional flavor profile.


Famous dish: Tikka boti is broadly appreciated and adored in South Asian food. It is a famous dish at eateries, as well as a #1 for home cooking and bubbly events. It is many times filled in as a canapé or as a component of a bigger feast with naan bread, rice, or salad.


Provincial varieties: Various areas inside India and Pakistan might have their own varieties of tikka boti. For instance, in Pakistan, the Peshawari-style tikka is known for its vigorous flavors and utilization of flavors, while in North India, Amritsari-style tikka is popular for its tart and hot flavors.


Social importance: Tikka boti is frequently connected with celebratory occasions, like weddings, celebrations, and family get-togethers. It is viewed as an extraordinary dish and is delighted in by individuals, everything being equal.


Worldwide prevalence: Tikka boti has acquired notoriety past South Asia and can be tracked down on menus of Indian and Pakistani cafés all over the planet. Its scrumptious flavors and flexibility have made it a cherished dish for the majority food devotees.



IN URDU LANGUAGE



ٹیکا بوٹی کے لیے ہمیں (اجزاء) کی ضرورت ہے۔


1• مچھلی کا گوشت آدھا کلو (ایک مربع انچ کے چوکور ٹکڑے بنوائیں)


2• سرکہ ایک پیالی


3• دہی 125 گرام (پھینٹ لیں)


4• لیموں ایک عدد


5• نمک لال مرچ حسب پسند


6• گھی 75 گرام


7• لہسن 8 جوئے سوکھا دھنیا اور سفید زیرہ چائے کا ایک ایک چیچ


8• لونگ 2 عدد دار چینی ایک انچ کا ٹکڑا 


9• اورک 2 انچ کا ٹکڑا یہ سب اشیا پسی ہوئی ہوں)


10• مکس پسا ہوا گرم مسالہ ایک چائے کا پیچ۔


ٹکا بوٹی کی ترکیب:


 بوٹیوں کو نمک اور لہسن لگا کر سرکے میں ملا کر ڈیڑھ دو گھنٹے پڑا رہنے دیں۔ اب دیگچی میں 3 پیالی پانی ڈال کر لونگ، دار چینی اور بوٹیاں ڈال کر ابال لیں۔ جب بوٹیاں ادھ گلی ہو جائیں تو پانی خشک کر کے اتار لیں۔ دہی میں تمام پسا ہوا مسالہ ملا دیں اور ادھ گلی بوٹیوں پر اچھی طرح مل دیں۔ اب بوٹیوں کو سیخ پر لگا کر دہکتے کو ہلوں پر ذرا ذرا گھی لگا کر سینک لیں۔ اس تکہ بوٹی پر لیموں نچوڑ کر سلاد اور چٹنی کے ساتھ پیش کریں۔ ساتھ تلے ہوئے آلو اور پیاز کے لچھے بھی رکھ سکتی ہیں۔


ٹکا بوٹی کے بارے میں کچھ حقائق:

ٹِکا بوٹی، جسے بصورت دیگر چکن ٹِکا یا بیکڈ چکن ٹِکا کہا جاتا ہے، جنوبی ایشیائی کھانا پکانے میں خاص طور پر ہندوستان اور پاکستان میں ایک مشہور ڈش ہے۔ یہاں تکہ بوٹی کے بارے میں چند حقائق ہیں:


 آغاز: ٹِکا بوٹی کی برصغیر پاک و ہند میں بنیادی بنیادیں ہیں اور یہ مغلائی کھانے سے بھرپور متاثر ہوتی ہے۔ یہ ہندوستان کے شمالی علاقوں خصوصاً پنجاب میں شروع ہونے کو قبول کیا جاتا ہے۔

 

منصوبہ بندی: ٹِکا بوٹی عام طور پر بغیر ہڈیوں کے چکن کے ٹکڑوں کو دہی اور مختلف ذائقوں کے آمیزے میں میرینیٹ کرکے بنائی جاتی ہے۔ میرینیڈ میں اکثر فکسنگ شامل کی جاتی ہے، مثال کے طور پر، ادرک، لہسن، سرخ بین سٹو پاؤڈر، زیرہ، دھنیا، ہلدی، اور گرم مسالہ۔ اس کے بعد میرینیٹ شدہ چکن کو نیزہ بنا کر باربی کیو کیا جاتا ہے یا اس وقت تک تیار کیا جاتا ہے جب تک کہ پکایا نہ جائے اور کچھ جھلس جائے۔


 کھانا پکانے کی حکمت عملی: عام طور پر، ٹِکا بوٹی کو تندور میں پکایا جاتا ہے، جو ایک روایتی گندگی برائلر ہے۔ تندور کی انتہائی شدت چکن کو دھواں دار اور جلا ہوا ذائقہ دیتی ہے۔ اس کے باوجود، اسے اسی طرح باربی کیو پر یا برائلر میں زیادہ شدت سے پکایا جا سکتا ہے۔


 گھٹے ہوئے ٹکڑے: ٹِکا بوٹی کو عام طور پر میرینیٹ کرنے اور پکانے سے پہلے چھوٹے چھوٹے ٹکڑوں میں کاٹا جاتا ہے۔ یہ کسی بھی تقریب، کھانا پکانے اور سادہ استعمال میں غور کرتا ہے.


 حرارت: ٹِکا بوٹی میں جوش کی ڈگری انفرادی جھکاؤ کے مطابق بدل سکتی ہے۔ کچھ ترکیبیں ہلکے ذائقوں کا استعمال کر سکتی ہیں، جبکہ دیگر بہت گرم اور آگ لگ سکتی ہیں۔ ذائقوں کو ایڈجسٹ کرنے میں مدد کے لیے اسے اکثر پودینے کی چٹنی یا دہی کی چٹنی کے ساتھ پیش کیا جاتا ہے۔


 لچک: اگرچہ چکن ٹِکا بوٹی سب سے زیادہ پہچانی جانے والی قسم ہے، لیکن "ٹکا" کا اظہار اسی طرح مختلف گوشت جیسے ہیمبرگر، بھیڑ، یا یہاں تک کہ پنیر (ہندوستانی چیڈر کی ایک قسم) کی طرف اشارہ کر سکتا ہے۔ ہر قسم کے ٹِکا کا اپنا غیر معمولی ذائقہ دار پروفائل ہوتا ہے۔


 مشہور ڈش: ٹِکا بوٹی کو جنوبی ایشیائی کھانوں میں بڑے پیمانے پر سراہا اور پسند کیا جاتا ہے۔ یہ کھانے پینے کی جگہوں پر ایک مشہور ڈش ہے، ساتھ ہی گھر میں کھانا پکانے اور ببلی ایونٹس کے لیے نمبر 1 ہے۔ یہ کئی بار کینپی کے طور پر یا نان روٹی، چاول یا سلاد کے ساتھ کسی بڑی دعوت کے جزو کے طور پر بھرا جاتا ہے۔


 صوبائی اقسام: ہندوستان اور پاکستان کے اندر مختلف علاقوں میں ٹِکا بوٹی کی اپنی اقسام ہو سکتی ہیں۔ مثال کے طور پر، پاکستان میں، پشاوری طرز کا ٹِکا اپنے بھرپور ذائقوں اور ذائقوں کے استعمال کے لیے جانا جاتا ہے، جب کہ شمالی ہندوستان میں، امرتسری طرز کا ٹِکا اپنے تیز اور گرم ذائقوں کے لیے مشہور ہے۔


 سماجی اہمیت: ٹِکا بوٹی اکثر جشن کے مواقع سے منسلک ہوتی ہے، جیسے شادیوں، تقریبات اور خاندانی اجتماعات۔ اسے ایک غیر معمولی ڈش کے طور پر دیکھا جاتا ہے اور ہر چیز برابر ہونے کی وجہ سے افراد اس میں خوش ہوتے ہیں۔


 دنیا بھر میں پھیلاؤ: ٹِکا بوٹی نے جنوبی ایشیا سے پہلے بدنامی حاصل کی ہے اور اسے پورے سیارے میں ہندوستانی اور پاکستانی کیفے کے مینو میں تلاش کیا جا سکتا ہے۔ اس کے شاندار ذائقوں اور لچک نے اسے زیادہ تر کھانے کے عقیدت مندوں کے لیے ایک پسندیدہ ڈش بنا دیا ہے۔