THE (INGREDIENTS) WE NEED FOR Chargha:


1• 1 kg of proven chicken (weight of meat)


 2• Yogurt 250 grams


 3• Ghee 250 grams


 4• 2 lemons (large)


 5• A teaspoon of ginger (ground).


 6• One onion (grind coarsely)


 7• Garlic 6 cloves (grind)


 8• Pinch of black cumin


 9• Cinnamon 2 inch piece


 10• Pepper 12 nos


 11• Cloves 4 nos


 12• (grind all)





RECIPE FOR Chargha:



 Adopt by cutting the chicken. Extract the lemon juice and mix it with crushed garlic, salt and red pepper and mix well on the chicken and leave for 2 hours.


 Keep it. Now knead the curd and add ginger and ground garam masala to it and mix it well on the chicken so that it gets absorbed. Put the chicken in the oven and cook it. When the curd water dries up, add ghee to it and roast it until the chicken becomes tender.


 go The oven temperature should be mild. Arrange the salad leaves in a dish and place the chirga on top. Around the potatoes


 Add sliced ​​tomatoes, onions, and mint chutney or tomato ketchup


 Serve with


SOME FACTS ABOUT CHARGHA:



Chargha is a famous Pakistani dish known for its delicious and tasty chicken. Here are a few realities about chargha:


Beginning: Chargha started in the Punjab locale of Pakistan, especially in the city of Lahore. It is a well known road food and a specialty of Lahore's food culture.


Readiness: Chargha is made by marinating an entire chicken in a combination of flavors and yogurt. The chicken is then rotisserie until it becomes brilliant brown and fresh.


Flavor Mix: The marinade for chargha commonly incorporates a mix of flavors, for example, red stew powder, turmeric, coriander powder, cumin, ginger, garlic, and other fragrant flavors. This zest mix gives the chicken a rich and particular flavor.


Yogurt Marinade: Yogurt is a fundamental part of the marinade for chargha. It assists with softening the chicken while adding a tart taste and a velvety surface to the dish.


Entire Chicken: Customarily, chargha is arranged utilizing an entire chicken. The chicken is frequently scored or punctured to permit the marinade to infiltrate and implant the meat with flavors.


Profound Searing: Subsequent to marinating, the chicken is southern style until it is cooked completely and the skin becomes firm. The profound broiling process gives chargha its unique surface and taste.


Serving: Chargha is normally served hot, either as a primary course or as a bite. It is frequently embellished with new coriander leaves, lemon wedges, and presented with mint chutney or tamarind sauce as an afterthought.


Backups: Chargha is regularly delighted in with naan (a sort of bread) or rice. It is likewise presented with different side dishes like raita (yogurt plunge), salad, and pickles.


Merry Dish: Chargha is a famous dish during bubbly events and festivities in Pakistan, like weddings, Eid, and other unique occasions. It is many times ready in enormous amounts to take care of a social occasion of individuals.


Varieties: While the conventional chargha recipe utilizes an entire chicken, there are varieties that utilization chicken pieces or significantly different meats like fish or sheep. These varieties might require changes in cooking time and marinade fixings.


Chargha isn't just known for its delectable taste yet additionally for its energetic show and social importance in Pakistani food.


IN URDU LANGUAGE:



ہمیں چرغہ کے لیے جن (اجزاء) کی ضرورت ہے:


1• ثابت مرغی ایک کلو (گوشت کا وزن)


2• دہی 250 گرام


3• گھی 250 گرام


4• لیموں 2 عدد (بڑے)


5• ادرک ایک چائے کا چمچ (پسی ہوئی)


6• پیاز ایک عدد (بڑی پیس لیں)


7• لہسن 6 جوئے (پیس لیں)


8• سیاہ زیرہ چٹکی بھر


9• دار چینی 2 انچ کا ٹکڑا


10• کالی مرچ 12 عدد


11• لونگ 4 عدد


12• (سب کو پیس لیں)


چرغہ کا نسخہ:


مرغی کاٹنے سے گود لیں۔ لیموں کا رس نکال کر اس میں پسا لہسن٫ نمک اور سرخ مرچ ملا کر اچھی طرح مرغی پر مل دیں اور 2 گھنٹے کے لئے


رکھ دیں۔ اب دہی کو پھنٹ کر اس میں ادرک اور پسا گرم مسالہ ملا کر مرغی پر خوب مل دیں کہ جذب ہو جائے۔ مرغی اوون میں رکھ کر پکائیں جب دہی کا پانی خشک ہو جائے تو اس پر گھی مل دیں اور روسٹ کریں کہ مرغی گل


جائے۔ اوون کا ٹمپریچر ہلکا ہونا چاہئے۔ ایک ڈش میں سلاد کے پتے سجا کر اوپر چرغہ رکھیں ۔ ارد گرد آلو کے


تلے قتلے گول کٹے ٹماٹر پیاز کے لچھے رکھیں اور پودینے کی چٹنی یا ٹماٹو کیچپ


کے ساتھ پیش کریں۔



چارگھہ کے بارے میں کچھ حقائق:


 چرگہ ایک مشہور پاکستانی ڈش ہے جو اپنے لذیذ اور لذیذ چکن کے لیے مشہور ہے۔ چارگھہ کے بارے میں چند حقائق یہ ہیں:


 آغاز: چارگھہ پاکستان کے پنجاب کے علاقے میں شروع ہوا، خاص طور پر لاہور شہر میں۔ یہ ایک معروف روڈ فوڈ ہے اور لاہور کی فوڈ کلچر کی ایک خاصیت ہے۔


 تیاری: چکن کو پورے چکن کو ذائقوں اور دہی کے آمیزے میں میرینیٹ کر کے چرغہ بنایا جاتا ہے۔ اس کے بعد چکن کو روٹی سیری میں اس وقت تک پکایا جاتا ہے جب تک کہ یہ شاندار براؤن اور تازہ نہ ہو جائے۔


 ذائقہ کا مکس: چارگھے کے لیے مرینڈ میں عام طور پر ذائقوں کا مرکب شامل ہوتا ہے، مثال کے طور پر سرخ سٹو پاؤڈر، ہلدی، دھنیا پاؤڈر، زیرہ، ادرک، لہسن اور دیگر خوشبودار ذائقے۔ یہ زیسٹ مکس چکن کو بھرپور اور خاص ذائقہ دیتا ہے۔


 دہی میرینیڈ: دہی چارگھے کے لیے اچار کا ایک بنیادی حصہ ہے۔ یہ چکن کو نرم کرنے میں مدد کرتا ہے جبکہ ڈش میں ٹارٹ ذائقہ اور مخملی سطح شامل کرتا ہے۔


 پورا چکن: حسب روایت، پورے چکن کو استعمال کرتے ہوئے چارگھے کا اہتمام کیا جاتا ہے۔ چکن کو کثرت سے گول یا پنکچر کیا جاتا ہے تاکہ میرینیڈ کو گھسنے اور ذائقوں کے ساتھ گوشت کو لگانے کی اجازت دی جائے۔


 گہرا سیئرنگ: میرینیٹ کرنے کے بعد، چکن اس وقت تک جنوبی طرز کا ہوتا ہے جب تک کہ یہ مکمل طور پر پک نہ جائے اور جلد مضبوط ہو جائے۔ گہرا برائلنگ عمل چارگھے کو اس کی منفرد سطح اور ذائقہ دیتا ہے۔


 سرونگ: چرگہ عام طور پر گرم پیش کیا جاتا ہے، یا تو پرائمری کورس کے طور پر یا کاٹنے کے طور پر۔ اسے اکثر نئے دھنیے کے پتوں، لیموں کے پچروں سے مزین کیا جاتا ہے، اور پودینے کی چٹنی یا املی کی چٹنی کے ساتھ بعد کے خیال کے طور پر پیش کیا جاتا ہے۔


 بیک اپ: چارگھا باقاعدگی سے نان (روٹی کی ایک قسم) یا چاول کے ساتھ خوش ہوتا ہے۔ اسی طرح اسے رائتہ (دہی کا چھلکا)، سلاد اور اچار جیسے مختلف سائیڈ ڈشز کے ساتھ پیش کیا جاتا ہے۔


 میری ڈش: چارگھا پاکستان میں بلبلی تقریبات اور تہواروں جیسے شادیوں، عیدوں اور دیگر منفرد مواقع کے دوران ایک مشہور ڈش ہے۔ یہ افراد کے سماجی موقع کا خیال رکھنے کے لیے بہت زیادہ مقدار میں تیار ہوتا ہے۔


 قسمیں: اگرچہ روایتی چارگھا نسخہ ایک مکمل چکن کا استعمال کرتا ہے، ایسی اقسام ہیں جو چکن کے ٹکڑوں یا نمایاں طور پر مختلف گوشت جیسے مچھلی یا بھیڑ کو استعمال کرتی ہیں۔ ان اقسام کو کھانا پکانے کے وقت اور میرینیڈ فکسنگ میں تبدیلی کی ضرورت پڑسکتی ہے۔


 چرغہ نہ صرف اپنے لذیذ ذائقے کے لیے جانا جاتا ہے بلکہ پاکستانی کھانوں میں اس کے پرجوش شو اور سماجی اہمیت کے لیے بھی جانا جاتا ہے۔